Демистификатор

Безпристрастни, проверени отговори на често срещани недоразумения, мистификации и медийни клишета.

Вярно ли, че стойността на заловения на Гергьовден 67 кг кокаин е на стойност от 100 млн лева?

ImageОсновната новина във всички български медии на 6 май 2012 бе залавянето на 67 кг кокаин, укрити в комбайн на път за Холандия. Всички медии, практически без изключение, посочиха като стойност на заловения кокаин „почти 100 млн лева“, без да цитират конкретен източник. Липсата на посочен източник ни провокира да проверим:

Наистина ли стойността на 67 кг кокаин е цели 100 млн лева?

Проверихме актуалните цени на дрогата според един от най-авторитетните източници – Агенцията за борба с наркотиците и престъпността на на Обединените нации. Най-актуалните данни се съдържат в годишния доклад на агенцията за 2011 г. Там обаче се натъкваме на най-различни цени – от една страна, трябва да се направи разлика между цените „на едро“ и „на дребно“ – последните са известни и като улични цени. От друга страна, цените в различни страни варира в големи граници, дори в рамките на Европа: уличната цена на 1 грам кокаин във Финландия е цели 106 евро, а в Холандия: само 48 евро.

За целите на проверката ни ще използваме усреднената европейска цена на кокаина. Средната улична цена за килограм кокаин в Европа е 61 000 евро. Средната цена на едро е 39 200 евро.

Логично би било за оценка на стойността на заловения кокаин да се използва цената на едро. Често обаче при залавяне на големи количества наркотици правоохранителните органи назовават уличната му стойност, тъй като звучи по-впечатляващо. Нека тогава да направим проверката по по-щедрия начин – с цената на дребно.

67кг х  61 000 евро = 4 087 000 евро.

4 087 000 евро = 7 969 650 лв.

С други думи: стойността на заловения кокаин по най-щедрата оценка е била „почти 8 млн лева“, а в никакъв случай „почти 100 млн лева“, както съобщиха, очевидно без никаква проверка, всички български медии.

 

Демистифатор

Ако забележите нелогично твърдение, изказано от български политик или публикувано в медия, съобщете ни – ще го проверим незабавно. Съобщете ни чрез коментарното поле по-долу или задайте въпрос чрез туитър на @demystificator

Използван източник: http://www.unodc.org/documents/data-and-analysis/WDR2011/World_Drug_Report_2011_ebook.pdf

Single Post Navigation

Вашият коментар